YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - İKİZLER (GEMİNİ) TAKIMYILDIZI

 Bugün ki yazımda Zodyak Kuşağının üçüncü üyesini, ikizleri anlatacağım. Gelin birlikte ikizler (gemini) takımyıldızının özelliklerini ve mitolojik öyküsüne bakalım.

 

İkizler (Gemini) Takımyıldızını Tanıyalım

İkizler takımyıldızının en parlak üyesi Polluks yıldızıdır. Yıldızlarını birleştirince yandaki fotoğraftaki görüntüyü elde ederiz. Bu fotoğraf bana iki cin aliyi andırıyor J İkizler takımyıldızı Orion ve Taurus (Boğa) takımyıldızlarının çaprazında olduğu için gökyüzünde tanımanız kolaylaşır. Yandaki fotoğrafta bu İkizler takımyıldızının Orion ve Taurus takımyıldızlarına göre konumunu görebilirsiniz.

 

İkizler Takımyıldızının Mitolojik Öyküsü

Zeus, her zamanki gibi, güzel bir kadın olan Leda’ya vurulur ve ona yakınlaşmak için çok güzel bir kuğuya dönüşerek yanına gider. Zeus kanatlarını çırparak güzel kokular yaymış ve boynuyla Leda’nın yüzünü okşayarak uyandırmış. Leda’nın irkilerek uyanması üzerine Zeus konuşmaya başlamış: “Korkma benden, ben tanrıların tanrısıyım. Senden ikisi birbirine benzeyen iki oğlum olsun istiyorum. Ay ve güneş gibi birbirlerini takip ederek yaşasınlar, birinin adı Pollux diğerininki Kastor olsun. Onlar ki denizde çaresiz kalmış gemicilerin imdadına yetişsinler, acı çekenlerin acısını dindirsinler. Denizi birbirine katan azgın rüzgarları dindirsinler, dalgaları dinginleştirsinler. Gemicileri sapasağlam yuvalarına döndürsünler.”diye fısıldamış Leda’nın kulağına. O geceden tam dokuz ay sonra Leda bir ormanda yumurtlar. O yumurtadan birbirinin aynısı iki oğlan çıkar. Oğlanlar yumurtadan çıkar çıkmaz parlak bir yıldız onların üzerine gelir ve başlarından aşağı nur döker. Sonra bu ikiz oğlanlar aynı ata binerler ve ellerinde mızraklarıyla dörtnala giderler.

Leda’nın aslında dört çocuğu vardır. Tanrı Zeus’tan olan Kastor ve Polluks; kocası Tyndareos’tan olan Helene ve Klytaimestra’dır. Leda’nın çocuklarının kimden olduğuna dair çok farklı rivayetler vardır. Bir başka rivayette, Kastor ve Helene’nin Zeus’un çocukları olduğu söylenir. Kastor ve Pollux, aynı anneden farklı babadan olma kardeş kabul edilir.

Başka bir rivayete göre ise Zeus’un kuğu kılığına girip yaklaştığı Leda değil, öç tanrıçası Nemesus’tur. Bu tanrıça Zeus’u istemediği için kılıktan kılığa girer ve sürekli kaçar. Bir gün gölde kaz kılığında uyurken Zeus gelir. Nemesus’un yumurtasını ise çobanlar bulur ve Leda’ya verirler. O yumurtadan yalnız Helen çıkar, Leda Helen’i kendi çocuğu gibi büyütür.

İkizler zamanlarını, birçok tanrının yaptığı gibi, güzel kadınların peşinden koşmakla ya da sığır ağıllarını basmakla geçirirler. Sığır ağıllarını basmakla eğlendikleri bir gün Kastor ile kuzeni İdas arasında bir anlaşmazlık çıkar. İdas tüm sığırların kendisinin olmasını ister. Bu anlaşmazlıktan çıkan kavga sonucu İdas Kastor’u öldürür. İkizinin ölümüne dayanamayan Pollux babası Zeus’a gider ve kendisinin de canını almasını, kardeşinin yanına göndermesini ister. Zeus oğluna acır ve ömrünün yarısını Kastor’a verir. O günden sonra hiç ayrılmayan ikizler bir gün yeraltı dünyasında bir gün Olympos’ta otururlar.

 

Astrolojide İkizler

Astroloji’de 21 Mayıs- 20 Haziran tarihleri arasında doğan insanların ikizler burcu olduğuna inanılır. Bu burçta olan insanların kibar, sevecen, değişken ve kararsız olduğuna inanılır. Bu tanımlama size uyuyor mu?

Astrolojiye inanmak tabii ki sizlere kalmış bir durum. Ama bir daha ki sefere gökyüzüne baktığınızda Orion, Boğa ve İkizleri tanımayı unutmayın, bol bol göğe bakın⭐



Kaynakça:

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://tr.wikipedia.org/wiki/Gemini_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

http://www.astroloji.org/ikizler.asp


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI