YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - DELPHİNUS (YUNUS) TAKIMYILDIZI

Delphinus, the dolphin ya da yunus… Bugün ki yıldızımızın öyküsü cana yakın olan bu hayvan hakkında. Gelin birlikte Delphinus (Yunus) takımyıldızının özelliklerine ve mitolojik öyküsüne bakalım!

Delphinus (Yunus) Takımyıldızının Özellikleri

Delphinus (Yunus) Takımyıldızının en parlak yıldızı Rotanev’dir, ancak bu takımyıldızının kadri 3 ten küçük bir yıldızı yoktur. Yani parlak olarak nitelendirilebilecek bir yıldızı bulunmamaktadır (Kadir için bknz). Bu sebeple gökyüzünde tespit etmeniz pek kolay olmayabilir (şahsen ben şu ana kadar şeklini çıkaramadım J ). Ancak ışık kirliliğinden uzak bir yerde gözlem yapıyorsanız, Vulpecula, Sagitta (Okçuk), Aquila (Kartal), Aquarius (Kova), Equuleus ve Pegasus takımyıldızlarına olan konumu sayesinde tespit edebilirsiniz. Yandaki fotoğrafta bu takımyıldızlarının birbirlerine olan konumu görebilirsiniz. (Daha net görebilmek için fotoğrafa tıklayınız.)

 

Delphinus (Yunus) Takımyıldızının Mitolojik Öyküsü

Delphinus takımyıldızının adı bazı kaynaklarda Arion olarak geçmekte ve Yunan mitolojisindeki hikayesi de bu addan gelmektedir. Rivayete göre eski zamanlarda iki tane Arion vardı. M.Ö. 8.yüzyılda yaşamış olan Arion çok iyi bir şair ve müzisyenmiş. Sazını çaldığı zaman herkes onu hayranlıkla dinlermiş. Şairler adası Lesbos’da ( Midilli Adası ) yaşarken bir gün adadan ayrılıp Korinthos’a gitmiş. Korinthos’un yöneticisi Periandros’la dost olmuş ve oradaki herkesi sanatıyla etkilemiştir. Arion sanatıyla günden güne hem ün hem de para kazanmış. Bir süre sonra ise Korinthos’tan Sicilya’ya (İtalya) giderek bu süre içinde servetine servet katmış. Yaşlanıp da geri dönmeye karar verdiğinde ise servetini de kendisiyle beraber götürmek istemiş ve bunun için güvendiği bir tayfayı ayarlamış. Ancak o tayfanın amacı Arion’u öldürmek ve tüm servetine el koymakmış. Denize açıldıkları ilk gün onların amacını sezen Arion tanrılara dua etmiş ve o gece rüyasında bilgelik tanrısı Apollon’u görmüş. Bunun iyiye işaret olduğuna emin olarak içi rahatlamış. Vakit gelip de tayfadakiler Arion’u denize atmaya kalkışınca Arion onlardan son bir arzu olarak sazını tekrar çalabilmeyi istemiş ve tafya da buna izin vermiş. Arion sazını o kadar dokunaklı çalmış ki Apollun’un kutsal hayvanları olan yunuslar onu dinlemeye gelmişler. Ezgisi bitince Arion sazıyla birlikte kendini denize atmış, tam da boğulacağı sırada ezgisini dinleyen yunuslar onu kurtarmıştır. Bir yunusun sırtına binerek Yunanistan’a sağ salim ulaşmıştır. Apollon da Arion’u kurtaran yunusu yıldıza çevirerek ödüllendirmiştir.

Diğer rivayete göre ise Arion Poseidon ve Demeter’in oğluydu ancak bu sefer rivayet Arion üzerine değil direkt yunus üzerinedir. Poseidon’un sarayında nereidler denen 50 su perisi yaşamaktaymış. Poseidon evlenmeye karar verince su perilerinin ilki olan Thetis ile evlenmeye karar vermiş ancak ondan erkek çocuğu olamayacağını öğrenince (işte milattan öncenin kafası 😅 )Thetis’in kız kardeşi olan Amphitrite ile evlenmek istemiş. Ancak Amphitrite Poseidon ile evlenmeye yanaşmamış ve Atlas dağlarının arkasına kaçmış. Bunun üzerine Poseidon Amphirite’ye birçok elçi yollayarak sualtı krallığına Kraliçe olarak dönmesini için onu ikna etmeye çalışmış. Bu elçilerden başarılı olan ise yunus olmuş ve onun sayesinde Amphirite Poseidon ile evlenmiştir. Bu nedenle yunus Poseidon tarafından ödüllendirilerek takımyıldızına çevrilmiştir.

 

Yunuslar vefalı ve insancıl hayvanlar. Hikayelerde bile yardımları ile anılan bu Yunus’u gökyüzünde bulmayı unutmayın. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, göğe bakın⭐

 

Kaynakça:

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://tr.wikipedia.org/wiki/Delphinus_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Delphinus_IAU.svg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI