YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARGA VE KUPA TAKIMYILDIZI (CORVUS VE CRATER)


Gökyüzünün binlerce muhteşem hikayesinden birini daha anlatacağım bugün sizlere. İncirleri bekleyen bir karganın ve ağzında taşıdığı kupanın öyküsü… Karga (Corvus) ve Kupa (Crater) takımyıldızlarının öyküsüne ve bu takımyıldızlarının özelliklerine gelin yakından bakalım.

Karga ve Kupa Takımyıldızının Özellikleri

Karga (Corvus) takımyıldızının en parlak yıldızı kadri 2.59 olan Gienah (γ Crv) yıldızıdır. Başak (Virgo), Hidra (Hydra) ve Kupa (Crater) takımyıldızlarına olan konumu sayesinde onu gece gökyüzünde daha kolay tespit edebilirsiniz. Yandaki fotoğrafta bu takımyıldızlarını rahatlıkla görebilirsiniz.

Kupa (Crater) takımyıldızının en parlak yıldızı 3.57 kadir ile δ Crt yıldızıdır. Kadri parlak (3’ten küçük) bir yıldızı bulunmadığı için şehir ışıklarının yoğun olduğu yerlerde gözlemlenememesi muhtemeldir. Karga (Corvus), Başak (Virgo), Hidra (Hydra), Aslan (Leo) ve Altılık (Sextans) takımyıldızlarına olan konumu gece gökyüzünde onu bulmanızı kolaylaştırabilir. Yandaki fotoğrafta bu takımyıldızlarını rahatlıkla görebilirsiniz.




Karga ve Kupa Takımyıldızlarının Mitolojik Öyküsü

Karga ve kupa yunan mitolojisinde tanrı Apollon’a aittirler. Karga Apollon’un kutsal kuşu olarak bilinirdi. Canavar Typhon’un Olympos tanrolarına saldıracağını haber veren tanrı Pan onlara birer hayvan kılığına girerek saklanmalarını söyler. Bunun üzerine Apollon saldırı sırasında karga kılığını girer.

Bir rivayete göre karga bembeyaz ve çok güzel bir kuşmuş ancak Apollon’a sevgilisi Coronis’in artık onu sevmediği haberini getirince Apollon’un kızgınlığının ve üzüntüsünün azabına uğramış ve siyaha dönüştürülmüş.

Başka bir rivayete göre ise Apollon Zeus’a yardım etmek ister ve kargaya kupayı vererek pınardan su doldurmasını ister. Pınara varınca kıyıdaki incir ağaçlarını görüp canı incir çeken karga bu incirlerin olgunlaşması için orada birkaç gün kalmaya karar verir. İncirler olgunlaşınca onları yer ve kupaya pınardan su doldurarak Apollon’un yanına döner. Apollon’un kendisinin bu kadar geç dönmesine çok sinirlendiği gören karga ona pınarın su yılanı tarafından tıkandığını söyleyerek gazabından korunmak istese de Apollon bu yalanı hemen anlar ve onun güzel sesini alır, bembeyaz tüylerini ise siyaha dönüştürür. Ancak Apollon bu ceza ile yetinmez ve Kargayı bir takımyıldızına çevirerek kupanın hemen yanına gönderir. Ancak su yılanı Hidra karganın kupaya ulaşmasını sonsuza kadar engelleyecektir.

İşte zavallı karga ve sonsuza kadar ulaşamamakla lanetlendiği kupanın hikayesi… Bir sonraki yazıma kadar gökyüzüne bakmayı ve gece gökyüzünde kargayla kupayı bulmayı unutmayın⭐

 

Kaynakça:

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crater_IAU.svg#/media/File:Crater_IAU.svg

https://tr.wikipedia.org/wiki/Crater_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Corvus_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corvus_IAU.svg#/media/Dosya:Corvus_IAU.svg

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI