URANÜS'TE X-IŞINLARI TESPİT EDİLDİ!

 Bugün NASA'nın 4 Haziran'da günün fotoğrafı olarak paylaştığı Uranüs fotoğrafından ve öneminden bahsedeceğim.

Gökbilimciler, Mart 2021'de, NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi'ni kullanarak ilk kez Uranüs'ten X-ışınları tespit ettiler. Bu sonuç, bilim insanlarının güneş sistemimizdeki bu esrarengiz buz devi gezegen hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir.

Uranüs, Güneş'ten yedinci gezegendir ve Dünya'nın dört katı çapa sahip olan bu gezegenin ekvatorunun etrafında iki takım halka vardır. Voyager 2, Uranüs tarafından uçan tek uzay aracı olduğundan, gökbilimciler şu anda neredeyse tamamen hidrojen ve helyumdan oluşan bu uzak ve soğuk gezegen hakkında bilgi edinmek için Chandra ve Hubble Uzay Teleskobu gibi Dünya'ya çok daha yakın teleskoplara güveniyorlar.

Yeni çalışmada araştırmacılar Uranüs'te 2002'de ve sonra tekrar 2017'de alınan Chandra gözlemlerini kullandılar. Yakın zamanda analiz edilen ilk gözlemden X-ışınlarının net bir şekilde tespit edildiğini ve on beş yıl sonra elde edilenlerde olası bir X-ışınları parlaması gördüler.

Uranüs Dünya'dan çıplak gözle gözlemlenemeyecek kadar uzaktadır. Bu kadar uzak bir gezegen hakkında bilgi alabiliyor olmamız bile muhteşem değil mi?


Kaynakça:

https://www.nasa.gov/image-feature/detecting-x-rays-from-uranus

Editor: Yvette Smith

İmage Credit: X-ray: NASA/CXO/University College London/W. Dunn et al; Optical: W.M. Keck Observatory

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI