ASTRONOMİDE YENİ BİR DÖNEM: JAMES WEBB UZAY TELESKOBU






Herkese merhaba! Bugün Google kullanan herkes yeni doodle’ı görmüş ve eminim dikkatini çekmiştir. Bu doodle’ın ilhamı olan James Webb Uzay Teleskobuna kısa bir göz atalım.

 

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU

 

James Webb Uzay Teleskobu, orijinal adıyla James Webb Space Telescope (JWST). Yapımı 30 yıl sürmüş ve 10 milyar dolara mal olmuştur. 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmış ve Ocak 2022’de yörüngesine girmiştir. Haberlerde denk geldiyseniz Hubble teleskobunun arızalandığını görmüşsünüzdür. Gelişen teknoloji ve eldeki teleskopların doğal olarak yetersiz gelmesi, eskimesi nedeniyle büyük bir gereklilik sonucu bu teleskop geliştirilmiş. Tabii dile kolay 30 yıl gibi bir süreçte ve defalarca kez ertelenme, bütçe yetersizliği gibi problemlerle karşılaşmasına rağmen gerçekleşmiş olması büyük bir başarı. Ayrıca Hubble’ın yerine geçmesi de planlandığı için daha bir titizlikle çalışılması icap etmiş. Ama tüm bu çabalara ve maliyete değdiği su götürmez bir gerçek. En güçlü teleskop olması nedeniyle gönderdiği ilk fotoğraflarla bile tüm manşetlerde kendine yer bulmuştur.

 

James Webb teleskobu Güneş ve Dünyanın kütleçekim ve merkezkaç kuvvetlerinin dengelendiği Lagrance Noktası 2 yörüngesinde, yörünge hareketini bir yılda tamamlayacak şekilde yerleşmiştir. Güneşe olan konumu nedeniyle de görüntülerdeki ısı kirliliğinin etkisi indirgenmiştir. NASA bu şimdiki haliyle teleskobun Ay’da bulunan bir yaban arısının ısısını dahi algılayabileceğini iddia etmektedir. Tabii olsaydı 😊

 


JAMES WEBB TELESKOBUNUN KIZILÖTESİ ASTRONOMİ İÇİN ÖNEMİ

 

James Webb Uzay Teleskobu kızılötesi astronomiye yönelik olmasıyla da önemlidir. Kızılötesi gözlemler astronomi için önemlidir. Bunu kısaca şu şekilde açıklayabiliriz: Yeni oluşan yıldızlar ve gezegenler, görünür ışığı emen toz kozalarının arkasında saklanmış haldedir. (Aynı şey galaksimizin merkezi için de geçerlidir.) Ancak bu bölgelerden yayılan kızılötesi ışık bu tozlu örtüyü delip içeridekileri ortaya çıkarabilir. İşte bu nedenle görünür ışığa yönelik yapılan gözlem daha yetersiz kalabilmektedir. Görünür ışık ve Kızılötesi ışık gözlemini aşağıdaki fotoğraftan daha net anlayabilirsiniz.

 


James Webb'den gelen ve NASA'nın yayınladığı fotoğraflardan sağdakinde Stephan Beşlisi adı verilen beş galaksiyi görebilirsiniz. Alttaki görüntü ise bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsü. Webb'in İlk Derin Alanı olarak bilinen SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsünde en soluk nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi bulunmakta. Uçsuz bucaksız evrenin bu dilimi, yaklaşık olarak bir kum tanesini elinize alıp kolunuzu vücudunuzdan olabildiğince uzağa açtığınızda, o kum tanesinin gökyüzünde görüş alanınızda kapladığı alan kadar ufacık bir alana denk geliyor. Muazzam değil mi?


James Webb Uzay Teleskobu hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için https://www.jwst.nasa.gov/index.html orijinal web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 


James Webb sayesinde astronomide yeni bir dönemin başlayacağı söyleniyor. Bence çok önemli görüntüler elde edilmesini sağlayacağı çok açık. Umarım misyonunu gerçekleştirdiğini görecek kadar yaşarız 😄 Bir James Webb'imiz yok belki ama gökyüzü bakan herkese yeterince cömert. Hadi, göğe bakalım🌙


KAYNAKÇA:

https://www.jwst.nasa.gov/content/about/comparisonWebbVsHubble.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Uzay_Teleskobu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI