YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR – YENGEÇ (CANCER) TAKIMYILDIZI

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Bugün (henüz tarihi geçmemişken😄) Zodyak takımyıldızlarından olan Yengeç Takımyıldızının özelliklerini ve mitolojik öyküsünü sizlere aktaracağım.

Yengeç (Cancer) Takımyıldızının Özellikleri

Yengeç takımyıldızı çok parlak yıldızlara sahip değildir. En parlak gökcismi ise NGC2632 (Messier 44, Arrıkovanı) isimli bir yıldız kümesidir. Ondan sonra takımyıldızının en parlak 2.cismi ve en parlak yıldızı olan Beta Cancri’nin kadri +3.5’dir. Bu yıldızı ışık kirliliğinden uzak bölgelerde gözlemleyebilirsiniz. İkizler (gemini), Aslan (Leo) ve Hydra takımyıldızlarına olan konumu onu bulmanızı kolaylaştıracaktır.


Yengeç Takımyıldızının Mitolojik Öyküsü

Yengeç takımyıldızının en çok bilinen mitolojik öyküsü Herakles, Hydra ve Hera etrafında döner. Biraz öncesinden alarak hikayeyi netliğe kavuşturalım. Herakles Zeus’un ölümlü Alkmene’den olan çocuğudur ve kahraman Perseus’un soyundan gelmektedir. Amphitryon evde yokken onun kılığına girerek karısı Alkmene ile birlikte olmuş ve onu Herakles’e hamile bırakmıştır. Kıskançlığıyla meşhur olan Hera bu durumu öğrenir öğrenmez daha doğmayan Herakles’e karşı planlar kurmaya başlar. Zeus’un da Perseus’un ilk torununun bir krallık sahibi olacağını söylemesi üzerine Hera Perseus'un diğer oğlu Kral Sthenolos’un karısına ilk doğacak torunun ondan olacağına dair söz verir ve Herakles’ün daha erken doğmasını engellemek için doğum tanrıçası İlithya'ya ve kader tanrıçaları Moiralara emir verir. Planı sayesinde Kral Sthenolos’un Eurystheus adındaki oğlu daha önce doğar ve krallık sahibi olur. Herakles ileride Eurystheus’un hizmetine girince zalim kral kendisine 12 görev verir. Herakles’ün 12 görevi olarak bilinen bu görevlerin her biri birbirinden zordur. Bunlardan bir tanesi ise çok başlı bir yılan olan Hydra’nın öldürülmesidir. Hera Hydra’yı Herakles’e karşı kışkırtarak onu öldürmesini sağlamaya çalışır. Bu dövüş sırasında Herakles’in zayıf düşmesi için ise yengeci gönderir. Yengecin görevi Herakles’i topuğundan ısırmaktır ancak bunu başaramaz, Herakles onu ayağıyla ezer. Vefakarlığını ödüllendirmek isteyen Hera ise onu bir takımyıldızı haline getirir ve Hydra’nın yakınına yerleştirir.

Astrolojide Yengeç

Astrolojide 22 Haziran- 22 Temmuz tarihlerinde doğan insanların Yengeç burcu olduklarına inanılır. Bu burçtaki insanların nazik, hassas, aileye düşkün ve aşırı duygusal, kıskanç insanlar olabildiğine inanılmaktadır. Siz astrolojiye inanıyor musunuz? Bu tarih aralığında doğduysanız bu özellikleri ne kadar taşıyorsunuz?

Filler tepişirken çimenler ezilir atasözümüzün hakkını veren zavallı yengeç pek parlak olmasa da, siz yine de ışık kirliliğinden uzaktaysanız onu görmeyi bir deneyin. Bir sonraki yazıma kadar gökyüzüne bakmayı unutmayın⭐




Kaynakça: 

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

IAU and Sky & Telescope magazine (Roger Sinnott & Rick Fienberg) - [1], CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15406241

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cancer_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

http://www.astroloji.org/yengec.asp








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI