AY'IN EVRELERİ (AY'IN FAZLARI) VE BU EVRELERİN OLUŞUMU

 





Ay'ın Evrelerinin Oluşumu
Ay’ın gördüğümüz yüzü hep aynıdır. Yani Dünya’dan bakıldığında ayın tüm kısımlarını göremeyiz. Yine de dünyamızın uydusu her gün aynı görünmez. Bunun sebebi ise şudur: Ay Güneşten aldığı ışığı yansıtırken Dünya’ya göre konumu da sürekli değişmektedir. Ay’ın hep aynı tarafı güneş ışığı almasına rağmen, bu değişen konumu nedeniyle, o kısmın görünme miktarı değişir. İşte bu görünen kısmın miktarının değişmesi sonucu Ay’ın evreleri (fazları) oluşur. Ay'ın fazlarını saydıktan sonra bu fazların oluşumuna daha ayrıntılı olarak bakalım.
Ay'ın Evreleri (Fazları)

Yeni ay (New Moon)

Hilal (Waxing Crescent) (Bazı kaynaklarda karşıma Yeni ay ertesi olarak çıktı.)

İlk Dördün (First Quarter)

Şişkin ay (Waxing Gibbous)

Dolunay (Full Moon)

Şişkin Ay (Waning Gibbous) (Bazı kaynaklarda karşıma Küçülen ay olarak çıktı.)

Son Dördün (Third Quarter)

Küçülen Hilal (Waning Crescent)

NASA’nın fotoğrafında da gösterildiği gibi, Ay’ın sağ tarafı tamamen güneş ışığı alır. Bu süreçte Ay, Dünya’nın etrafında bir tam tur dönene kadar konumu dolayısıyla farklı açılardan görülmektedir. Sözgelimi yeni ay evresinde Ay sağ taraftan güneş ışığı alırken Dünya’nın sağında kaldığı için sadece karanlık kısmı görülmektedir. Hilal evresine geldiğinde açı genişlediği için aydınlık kısımdan küçük bir kısım görülmeye başlar ve Dolunaya kadar açı büyüdükçe parlak gördüğümüz alan da o kadar artar. Dolunay, Ay’ın ışık alan tüm yüzeylerinin görüldüğü evredir ve bu evreden sonra tekrar görülen parlak kısım küçülmeye başlar ve Yeni Ay evresine doğru ilerlenir. Ay'ın bir tam turu 27 gün 8 saat sürmektedir. Yeni Ay evresinden bir sonraki Yeni Ay evresine geçmek ise 29 gün 12 saat sürer. Aradaki bu fark ise şöyle anlatılabilir. Ay Dünyanın etrafında dönerken Dünya da Güneşin etrafında dönmektedir ve bu nedenle Dünya etrafındaki bir tam turunu tamamladığında Güneşe olan konumu aynı değildir. Bu açığı kapatabilmesi için 2 gün 4 saat daha devam etmesi gerekir. Bu konuyu görsel olarak kafanızda oturtabilmek için kaynakçadaki 3.linke tıklayarak kısa bir video izleyebilirsiniz.

Fazla amatör bir şekilde çektiğim bu üç fotoğrafta Ay'ın hangi fazda olduğunu kolaylıkla belirleyebiliriz. İlkinde Şişkin ay (Küçülen ay) evresinde olan Ay 15 gün sonrasında Hilal evresine gelmiş ve ondan 10 gün sonra ise Dolunay gerçekleşmiş. Tahmini olarak şunu söyleyebiliriz ki ay ortası gibi Yeni ay gerçeklemiştir. Yeni Ay ve Dolunay evrelerinin en kısa süren evreler olduğunu, diğer evrelerin birkaç gün sürdüğünü belirteyim. Son olarak, 6 Nisan 2021 tarihinde Ay Küçülen Hilal evresinde bulunmakta. Siz bu yazıyı okuduğunuz gün Ay hangi evrede? Yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim. Bu günlük yazımı burada bitiriyorum. Bir sonraki yazıma kadar göğe bakmayı ve Ay'ın fazını belirlemeyi unutmayın 🌑🌒🌓🌔🌕🌖🌗🌘







Kaynakça:

https://solarsystem.nasa.gov/moons/earths-moon/lunar-phases-and-eclipses/#:~:text=These%20eight%20phases%20are%2C%20in,month%20(every%2029.5%20days).

https://www.youtube.com/watch?v=no_kN-2-lRg

https://www.youtube.com/watch?v=EtWPIQA_Qpo




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI