ASTRONOMİ NEDİR? ASTROLOJİ NEDİR?

 


Astronomi ve astroloji… Birbirine çok benzeyen bu iki kelime sık sık karıştırılmakta ve birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Aslında astronomi ve astroloji tarihsel olarak ilk başlarda birbirleriyle bağlantılıydı. Ancak astrolojinin bilim olmadığı kabul edildikten sonra aralarında bir bağlantı kalmadı. Peki nedir astronomi ve astroloji?


Astronomi nedir?

Astronomi kelimesi, Yunanca gök cismi anlamına gelen “astron” ile kanun, gelenek veya tayin etmek anlamına gelen “nomos” kelimelerinden türemiştir. Düz mantıkla gök cismi kanunu diyebiliriz J Daha profesyonel ama basit bir anlatım ile NASA, astronomiyi "yıldızların, gezegenlerin ve uzayın incelenmesi" olarak tanımlıyor. Daha komplike bir tanımlamayı işe şöyle yapabiliriz: Astronomi, bütün gök cisimlerinin ve yıldızlararası maddenin evrimini, fiziksel ve kimyasal yapılarını ve konumlarını inceleyen, bunlarla ilgili açıklamalar sunan bir bilim dalıdır. Yani bilim dalı olan astronomidir. Sonu loji ile bittiği için astrolojinin bilim dalı olduğunu sanan azımsanamayacak kadar çok insan vardır. Yani anlayacağınız üzere astroloji bir bilim dalı değildir. Peki nedir?


Astroloji Nedir?

Astroloji, yıldızların hesabı manasına gelen “Astrologia” kelimesinden türemiştir. Türk Dil Kurumu’na göre “Yıldız falcılığı” olarak yorumlanmaktadır. Astrolojiye inan insanlar, gezegenlerin, yıldızların konumunun karakterimizi ve kaderimizi etkilediğine inanır. Ülkemizde en yaygın olarak bilinen astroloji insanların 12 burca ayrıldığına ve bu burçların bazı genel özellikler taşıdıklarına inanmaktadır.  Koç ve Boğa takımyıldızlarını anlatırken yazımın sonunda bu duruma ucundan değinmiştim. Ancak astrolojinin iddia ettiği şeylerin herhangi bir bilimsel temeli ya da doğruluğu günümüzde ispat edilememiştir. Astrolojinin bir bilim dalı olduğunu söyleyenler mevcut olmakla birlikte, en azından ispat edilene kadar, bir bilim dalı olmadığını söyleyebiliriz.

 

Astronomi ve Astrolojinin Farkı

Sonuç olarak, astronomi bir yıldız, gezegen ve diğer gökcisimlerinin konumunu, hareketini, oluşumunu, yapısını ve yok oluşunu bilimsel temellere dayanarak incelerken astroloji, bunların hareketlerini adeta kahve telvesi yorumlar gibi yorumlayarak kaderimizi söylemeye çalışır. Astrolojiye inanıp inanmamak tamamen size kalmış bir durum, sonuçta kanıtlanmış bir doğruluğu bulunmamaktadır. Ancak astronomi bir bilim olduğu için sıradan insanların inanmama gibi bir şansı yoktur. Tabii ki inanmıyorum diyebilirsiniz ama bu konuda yetkili mercii siz olmadığınız, verilerin aksini kanıtlamadığınız müddetçe inanmamanız bilim dünyasının doğrularını etkilemeyecektir.

Astrolojinin neden bilim olmadığına dair Evrim Ağacı’nın yazısını kaynakçamda ilk sıraya ekliyorum. Oldukça ilgi çekici ve eğlendirici bir yazı, okumanızı tavsiye ederim. Özellikle Forer Etkisi’ni anlatan bölüm benim için can alıcı noktaydı J

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, göğe bakmayı unutmayın⭐

 

Kaynakça:

Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, Astroloji Nedir? Astrolojinin Bilimsel Analizi...

https://evrimagaci.org/astroloji-nedir-astrolojinin-bilimsel-analizi-1096

 

https://evrimagaci.org/astronomi-nedir-ne-ise-yarar-astronomi-insanligin-ufkunu-nasil-genisletmistir-9583

https://www.kozmikanafor.com/astronomi-egitimi-neden-onemli/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI