GÜNEŞ SİSTEMİ'NDEKİ GEZEGENLER VE ÖZELLİKLERİ




Dünyamız şuan için canlılara ev olabilen tek gezegen olmasına karşın koşulları canlıların yaşamasına el vermeyen birçok gezegen bulunmaktadır. Esasında, güneş sisteminde bulunanlara gezegen derken güneş sistemi dışındakilere ötegezegen denilmektedir. Bugün güneş sisteminde bulunan gezegenlerin özelliklerini inceleyeceğiz. Yazının sonunda oraların neden canlı yaşamı için çok da uygun olmadıklarını anlayacağız J

GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLER

Güneşe olan yakınlıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün güneş sistemimizde bulunan gezegenlerdir. Şimdi bu gezegenleri bu sıraya göre inceleyelim.

 

MERKÜR

Güneşe en yakın olan Merkür aynı zamanda en hızlı ve en küçük gezegendir. En’lerin gezegeni Merkür’ün Güneş etrafındaki bir tam turu 87,969 Dünya günü sürmektedir. Kendi etrafında bir tam tur dönmesi ise 58,646 gün sürer. Yani Merkür’de bir gün 58,646 gün sürer.

Merkür’ün diğer enlerine bir ek olarak, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere oranla günlük sıcaklığı en çok değişen gezegendir. Bunun nedeni ise ısıyı tutacak bir atmosferinin olmamasıdır. Dolayısıyla, Güneşe bakan tarafı 420 ° C kadar yüksek sıcaklıklara ulaşırken, diğer tarafı ise -173 ° C’ye kadar düşer.

Merkür’ün hiç uydusu yoktur.

Karasal bir gezegendir, büyük oranda demir ve nikel metallerinden meydana gelir.

Adının kaynağı Roma mitolojisindeki Mercur’dür. Bu tanrı Yunan mitolojisinde tanrıların en hızlısı olan Hermes’e eştir. Gezegenlerin isimlerinin nereden geldiği hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

 

VENÜS

Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs adını Roma mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ten alır. Bu tanrıça Yunan Mitolojisindeki Afrodit’e denktir.

Venüs Güneş etrafında bir tam turunu 224,65 günde tamamlar. Kendi etrafında dönüşünü ise 243 günde tamamlar. Yani Venüs’ün bir günü 243 gün sürmekteyken bir yılı 224,65 gün sürer.

Venüs en sıcak gezegendir, bunun nedeni kalın bir atmosfer tabakasına sahip olması ve bu atmosferin güneşten gelen ısıyı tutmasıdır. Sıcaklığı 462° C’ye kadar çıkar.

Dünyanın ikizi olarak adlandırılır, bunun nedeni boyutunun Dünya’ya benzer olmasıdır.

Karasal bir gezegendir.

Hiç uydusu bulunmamaktadır.

Tüm gezegenler saat yönünün tersine dönerken Venüs, saat yönünde döner.

 

DÜNYA

Güneş’e en yakın 3.gezegen olan Dünya, aktif olarak canlıların yaşadığı tek gezegendir.

Dünya kelimesinin kökeni Arapçaya dayanmaktadır. Daha yakın, daha alçak anlamlarına gelmektedir. (Buraya tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz)

Dünya Güneş etrafındaki bir turunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Kendi etrafındaki bir turu ise 23 saat 56 dakika ve 4 saniyede tamamlar.

Dünya’nın bir uydusu vardır o da Ay’dır.

Karasal bir gezegendir.

 


MARS

Güneşe en yakın 4.gezegen olan Mars adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’tan almıştır. Bu tanrının yunan mitolojisindeki karşılığı Ares’tir.

Demir oksit nedeniyle kızıl renkte görünür ve bu sebeple Kızıl Gezegen olarak adlandırılır; kan, savaş ve erkeklikle ilişkilendirilir.

Karasal bir gezegendir.

Büyüklük olarak Merkür’den sonraki en küçük gezegendir, yaklaşık olarak Dünya’nın yarısı büyüklüğündedir.

Mars’taki yerçekimi Dünya’dakinin 3’te biri kadardır.

Neredeyse hiç atmosferi olmadığı için -140 ile 20° C arasında değişir.

Mars’ın Güne etrafında bir tam turu 687 gün sürerken, kendi etrafında bir tam tur dönmesi 24 saat 37 dakika sürer. Yani Mars’ın bir günü Dünya’daki bir güne çok yakınken bir yılı 687 gündür.

Yeraltında birçok yerde buzlu su bulunmaktadır.

Phobos ve Deimos adında iki uydusu bulunmaktadır.

 

JÜPİTER

Güneş’e yakınlık sıralamasında 5. sırada olan Jüpiter adını Roma mitolojisindeki en büyük tanrı Jupiter’den almıştır. Bu tanrının Yunan Mitolojisindeki karşılığı Zeus’tur.

Bir gaz devi olan Jüpiter, güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Çapı Dünya’nın 11 katı kadarken kütlesi, tüm gezegenlerin kütlesinin 2.5 katıdır.

Jüpiter’in Güneş etrafında bir tam tur dönmesi 4332 gün sürerken kendi etrafında bir tur dönmesi 9 saat 55 dakika 30 saniye sürmektedir. Yani bir günü 9 saat 55 dakika 30 saniye süren Jüpiter, gezegenler arasında en kısa süren güne sahiptir.

79 tane uydusu vardır.

 

SATÜRN

Güneş’e yakınlık sıralamasında 6.sırada olan Satürn adını Roma mitolojisindeki tanrı Saturn’den alır, bu tanrı Yunan mitolojisinde Zeus’un babası olan Cronus’a denktir.

Bir gaz devi olan Satürn’ün en bilinen özelliği irili ufaklı buz parçaları ve taşlardan oluşan halkasıdır, bu sebeple halkalı gezegen de denilmektedir. Aslında halkası olan tek gezegen değildir ancak en belirgin halka ona aittir.

Güneş sisteminin Jüpiter’den sonraki en büyük gezegenidir, Dünya’nın yaklaşık 9,13 katı büyüklüğündedir.

Satürn, Güneş Sisteminde yoğunluğu sudan daha az olan tek gezegendir. Yaklaşık yoğunluğu 0.687 g / cm3’dür.

Keşfedilen 82 uydusu ile birlikte en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Bu sayının artacağı düşünülmektedir.

Satürn’ün Güneş etrafında bir tam tur dönemsi 29.5 yıl sürerken kendi etrafında bir tur atması 10 saat 14 dakika sürmektedir.

 

URANÜS

Güneş sisteminin sondan ikinci olan sırada olan gezegeni Uranüs adını, Yunan mitolojisindeki Cennet tanrısı Uranos’tan almıştır. Uranos hem Cronus’un babası (Satürn’ün babası) hem de Gaia’nın (Dünay’nın) çocuğu aynı zamanda da eşidir.

Bir gaz devi olan Uranüs Güneş sisteminin en soğuk gezegeni olmasından ve içerisinde buz formunda maddeler barındırmasından dolayı Buz devi olarak da adlandırılır.

Mavimsi bir renkte görünmesinin nedeni içerisinde bulundurduğu metan buzunun yoğunluğudur.

Uranüs’ün Güneş etrafında bir tam turu 84 yıl sürerken, kendi etrafında bir tam turu 17 saat 14 dakika sürmektedir.

Uranüs, gezegen olduğu keşfedilen ilk gezendir.

27 tane uydusu bilinmektedir.

 

NEPTÜN

Güneş sisteminde son sırada olan, yani Güneş’e en uzak olan gezegen Neptün adını rengi deniz mavisini andırdığı için Roma mitolojisindeki Deniz tanrısı Neptun’den alır. Bu tanrı Yunan mitolojisindeki Poseidon’a denktir.

Gezegen olduğu keşfedilen ikinci gezegendir.

Gaz devi olan Uranüs, soğuk bir gezegen olduğu için içinde buz barındırır ve aynı Uranüs gibi bu sebeple Buz Devi olarak da bilinir.

Neptün’ün Güneş etrafında bir tam turu 165 yıl sürerken kendi etrafında bir tam turu 16 saat 7 dakika sürer.

14 uydusu bulunmaktadır.

 

Bu uzun yazının sonuna geldik. Umarım aradığınız ve merak ettiğiniz bilgiye ulaşabilmenize yardımcı olabilmiştir. Bir sonraki gezegen konulu yazımda dünyadan gözlemlenebilen olanlar üzerinde duracağım. O zamana kadar kendinize iyi bakın ve gökyüzüne bakmayı unutmayın⭐


Kaynakça:

https://egezegen.com/bilim/ilk-gezegen-ve-sirasiyla-diger-gezegenlerin-kesfi/#:~:text=Gezegenler%20k%C4%B1smen%20bilinse%20de%20Bilimsel,%C4%B0ngiliz%20bir%20g%C3%B6kbilimci%20taraf%C4%B1ndan%20ke%C5%9Ffedilmi%C5%9Ftir.

https://www.bilimgemisi.com/gunes-sistemi-gezegenleri-ve-ozellikleri-nelerdir/

https://egezegen.com/bilim/gunes-sistemindeki-gezegenler-ve-ozellikleri/

https://medium.com/@batuhansancak/gezegenlerde-g%C3%BCnler-ve-y%C4%B1llar-ne-kadar-s%C3%BCr%C3%BCyor-a524087418f0

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI