YILDIZLAR NEDEN YANIP SÖNER? YILDIZLARIN IŞIĞININ TİTRER GİBİ GÖRÜNMESİNİN NEDENİ...

 Yıldızları seyrederken fark etmişsinizdir, sanki bize göz kırpar gibi yanıp sönerler. Hatta bu özelliklerini yıldız mı gezegen mi nasıl ayırt ederiz yazımda belirtmiştim. Gezegenler daha durgun görünürken yıldızlar yanıp sönerler, bu da bizim ayırt etmemizi kolaylaştırır.
Evet, ancak bu demek değil ki gezegenler tamamıyla sabit bir görünüme sahiptir. Çok küçük de olsa gezegenlerde de bu yanıp sönme eylemi, yani astronomik ışıldama/parıldama gözlemlenir. Ancak yıldızlarınki kadar çok olmadığı için bu durumu ayırt edici özellik olarak kullanabiliriz. Peki, astronomik ışıldama neden oluşur?

Yıldızlar Neden Yanıp Sönüyor Gibi Görünür?

Yıldızlar gerçekten yanıp söndüğü için onları öyle görmeyiz. Aslında bu durumun nedeni yıldızlardan değil, dünyanın atmosferinden kaynaklanmaktadır. Bizden çok uzakta olan yıldızlar zaten küçük noktalar şeklinde görünmektedir. Bir de yıldızlardan gelen ışınlar atmosferimize girdiğinde atmosferin farklı yoğunluktaki bölgelerinde ve farklı sıcaklıklarda farklı miktarda kırılmalar gerçekleşmektedir. İşte bu kırılmalar neticesinde sanki yanıp sönüyormuş gibi görünürler. Bu yanıp sönme görüntüsüne astronomik ışıldama/parıldama denmektedir.

Gezegenler de Yanıp Söner mi?

Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin dünyaya yıldızlardan çok daha yakın olması nedeniyle yıldızlardan daha büyük görünürler ve ışınları atmosferde daha az kırılmaya maruz kalarak bize daha bütüncül bir görüntü sunarlar. Yani onlarda da hafif titreşimler olması normaldir ancak yıldızlarda olduğu kadar değil.

Atmosfer Olmasaydı Yıldızlar Nasıl Görünür?

Yıldızlardan gelen ışının atmosferdeki partiküller ve sıcaklık değişikliği nedeniyle kırıldığını söyledik. Bu da demek oluyor ki atmosferin dışından bakan teleskoplar ve astronotlar yıldızların yanıp söndüğünü görmüyorlar, sabit bir ışık olarak görüyorlar. Atmosfer, gök cisimlerini gözlemlerken görüntüde bulanıklığa ve kirliliğe neden olmaktadır. İşte bu sebeple astronomlar atmosferik türbülansla mücadele ederler.

 

Kaynakça:

https://www.bilim.org/yildizlar-neden-yanip-sonerler/

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/neden-yildizlar-geceleri-yanip-sonuyormus-gibi-gorunur

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI