YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - ASLAN (LEO) TAKIMYILDIZI

 



Bugün sizlere zodyak kuşağı takımyıldızlarından bir diğerinin öyküsünü aktaracağım. Eski zamanlarda gücün sembolü olan ve bu sebeple krallar tarafından bayraklarda veya sembollerde sıklıkla kullanılan aslanın mitolojik öyküsünü ve takımyıldızının özelliklerini gelin yakından inceleyelim.

 

Aslan (Leo) Takımyıldızının Özellikleri

Aslan takımyıldızının en parlak yıldızı 1.4 kadir ile Regulus’tur. Ayrıca Zosma, Algieba ve Denebola yıldızlarını da gözlemlemeniz mümkün. Regulus parlaklığı ve konumu sebebiyle aslanın kalbi olarak da bilinir. Babil astronomisinde ise Kralın yıldızı adı verilmiştir. Aslan takımyıldızını içerdiği bu yıldızlar sayesinde kolaylıkla bulabileceğiniz gibi aynı zamanda Başak (Virgo), Hydra (Hidra), Sextans (Altılık), Ursa Major (Büyük Ayı) Takımyıldızlarına olan konumu da onu bulmanızı kolaylaştıracaktır. Aslan takımyıldızı başka bir takımyıldızına ya da yıldıza bakmaksızın şeklinden çıkarabildiğim takımyıldızlarından biri. Bu sebeple yandaki fotoğrafta şeklini inceleyebilirsiniz, doğru zamanda ve yerde baktığınızda bulmakta zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyorum.

 

Aslan (Leo) Takımyıldızının Mitolojik Öyküsü

Yunan mitolojisinde Aslan Takımyıldızının öyküsü Herakles’e verilen görevlerden birine dayanır. Öykü şöyledir: Zalim kral Eurystheos Herakles’e bir dizi zorlu görev vermiştir. Bunlardan biri de Yunanistan’ın Nemea bölgesinde bulunan ve çok güçlü bir aslanı öldürmesi ve derisini Eurystheos’a getirmesidir. Bunun üzerinde Herakles aslanı öldürmek için gider ve karşısına çıkar. Tüm oklarını atmasına rağmen aslanın derisine ok işlemez. Bunun üzerinde öfkelenen Herakles elinde topuzuyla aslana doğru koşmaya başlar. Onun cesareti karşısında korkan aslan ise iki kapısı olan bir mağaraya girer. Mağaranın iki kapısı olduğunu anlayan Herakles bir kapısını kayayla kapatır ve diğer kapısından içeri girerek aslana saldırır. Topuzunu aslanın başına geçirir ancak topuzu kırılır, aslan ise sadece sersemlemiştir. Elindeki silahlarla aslanı öldüremeyen Herakles en nihayetinde aslanı boğarak öldürür ve derisini yüzerek kendisine giysi yapar. Böylece hiçbir okun işlemediği bir zırhı olmuştur.

 

Astrolojide Aslan


Astrolojiye göre 23 temmuz-22 ağustos arasında doğan kişiler aslan burcudur. Bu burca sahip insanların cömertlik. Yaratıcılık ve iyi organizatörlük gibi iyi huyların yanında diktatörlük, kendini beğenmişlik ve sabit fikirlilik gibi kötü huylara da sahip olduğu söylenir. Siz nu özellikleri taşıdığınıza inanıyor musunuz?

Kralların sembollerini süsleyen aslanın mitolojideki öyküsünü beğendiniz mi bilmiyorum. Ancak gökyüzümüzü süsleyen parlak yıldızlara sahip Aslan Takımyıldızını seveceğinize eminim. Bir sonraki yazımda görüşene kadar gökyüzüne bakmayı ve ihtişamlı aslanımızı bulmayı unutmayın⭐




Kaynakça:

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leo_IAU.svg#/media/Dosya:Leo_IAU.svg

https://tr.wikipedia.org/wiki/Regulus_(y%C4%B1ld%C4%B1z)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Leo_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

http://www.astroloji.org/aslan.asp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI