YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - ANDROMEDA, CASSİOPEİA (KRALİÇE) VE CEPHEUS (KRAL) TAKIMYILDIZLARI

Hakkında birçok film çekilen ve her filmin senaryosunun birbirinden farklı olduğu Andromeda ve Perseus, bugün ki yazımın başkahramanları olacak. Gelin bu aşıkların hikayesine ve Andromeda, Kraliçe ve Kral takımyıldızlarına daha yakından bakalım.

Andromeda, Cassiopeia ve Cepheus Takımyıldızlarını Tanıyalım

Andromeda takımyıldızı Pegasus takımyıldızının yanında bulunduğu için tespit etmesi kolaydır. Bu takımyıldızın en parlak yıldızı Alpheratz’dır. Almaç, Miraç yıldızları da parlak yıldızlar olarak birçok şehirden görülebilmektedir. Bu takımyıldızı aynı zamanda içinde Andromeda galaksisini bulundurur.

Cassiopeia (Kraliçe veya koltuk) takımyıldızı benim gökyüzünü gözlemlemeye başladığımda öğrendiğim ilk takımyıldızı idi. Diğer takımyıldızlarından daha basit bir şekli var. Cassiopeia takımyıldızını W’ye benzer dizilimi, parlak yıldızlarının birçok şehirde görülebilmesi nedeniyle çok kolay ayırt edebilirsiniz. Ayrıca bu takımyıldızı kuzey gökkutbuna yakın bir konumda olduğu için kuzey yarımkürede hiç batmaz, gökyüzünün açık olduğu her gece gözlemlenebilir. Yine de iyi gözlemlenebileceği zaman kasım ayıdır.

Cepheus (Kral veya Sefe) takımyıldızının en parlak yıldızı Alderamin’dir. Cassiopeia ve Küçük ayı takımyıldızlarına yakınlığı sayesinde tanıyabilirsiniz.



Andromeda, Cassiopeia ve Cepheus Takımyıldızlarının Mitolojik Öyküsü

Gelelim bu takımyıldızlarının mitolojik öyküsüne. Etiyopya’nın kralı Cepheus ve onun eşi Cassiopeia’nın Andromeda adında güzeller güzeli bir kızı varmış. Cassiopeia çok kibirli bir kadınmış. Kendisinin ve kızının güzelliğinden övünüp dururken bir gün kendisinin su perileri Nereidlerden daha güzel olduğunu söylemiş. Hepsi de birbirinden güzel su perileri olan bu 50 Nereid ise duruma çok bozulmuş ve denizlerin tanrısı Poseidon’a şikayete gitmişler. Cassiopeia’nın kibrini cezalandırmak gerektiğine karar veren Poseidon, Etiyopya’ya bir deniz canavarı göndermiş. Bu durumu öğrenen Kral ve Kraliçe hemen çıkar yol aramaya başlamışlar. Ammon kahini krala ancak kızını kurban ederse Etiyopya’yı su altında bırakabilecek bu canavardan kurtulabileceğini söylemiş. Kral da Kraliçe’de bunu kabul etmek istememişler fakat tüm ülkenin yok olma eşiğinde olması ve Etiyopyalıların da Andromeda’nın kurban edilmesini istemesi üzerine kabul etmek zorunda kalmışlar. Andromeda’yı Tel Aviv’in kıyısındaki bir kayaya zincirlemişler. Kader bu ya, Medusa’yı öldürüp başını alan Perseus kanatlı atıyla canavardan önce orada geçmekteyken Andromeda’yı görmüş ve görür görmez aşık olmuş. Onunla konuşmaya çalışmış, neden orada o halde olduğunu sormuş. Kaderine küsen Andromeda ilk baş konuşmaya yanaşmasa da sonrasında ona olan biten her şeyi anlatmış. Bunun üzerine Perseus Kral ve Kraliçe’ye giderek kızlarını kurtarabileceğini, ancak bunu yaptıktan sonra onunla evleneceğini söylemiş. Kral ve Kraliçe kızlarının kurtulması için duruma razı olmuşlar. Sonrasında Perseus canavarı beklemeye başlamış. Bir rivayete göre kanatlı atın gölgesinde dolayı canavarın kafasının karıştığını ve Perseus’un bu durumdan yararlanarak onu okuyla öldürdüğü söylenirken diğer rivayete göre Perseus Medusa’nın kesik başını canavara göstermiş, canavar Medusa’ya bakar bakmaz taşa dönmüştür. Nihayetinde canavardan kurtulup Andromeda’yı kurtarır. Düğün gününde ise Andromeda’yı öncesinde kendi kardeşiyle evlendirmeye söz veren Kral bu sözü tutmayıp Perseus’a söz verdiği için öfkelenen Andromeda’nın hem amcası hem eski nişanlısı olan Phineus adamlarıyla birlikte düğünü basar. Ancak Perseus onlarla savaşır ve hepsini öldürür. Başka bir rivayete göre ise yine Medusa’nın başını gösterir ve hepsi taşa dönüşür. Hangisini seçerseniz seçin, sonunda Perseus ve Andromeda mutlu bir şekilde evlenirler ve üç çocukları olur. Ölümlerinden sonra ise Poseidon tarafından göğe yükseltilip takımyıldızı haline gelerek onurlandırılırlar. 

İşte bu yüzden Andromeda zincire vurulmuş kız olarak da bilinir. Adı geçmişken belirtmek isterim ki Jodi Picoult Kız Kardeşim İçin kitabında, başkahramanın adını Andromeda koyarak çok güzel ve ince bir gönderme yapmıştı. Göndermeyi anlayarak okumak ayrı bir güzel olacaktır😊 

Amatörce çektiğim bu fotoğrafa yakından bakarsanız W şeklini ve hangi takımyıldızı olduğunu artık bilirsiniz değil mi? 

Perseus’un Medusa ile olan hikayesini ve takımyıldızını başka bir yazımda anlatacağım. Bir sonraki yazıma kadar kendinize iyi bakın ve Kral, Kraliçe ve Andromeda’yı gökyüzünde tanımayı unutmayın⭐

 








Kaynakça:

TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://tr.wikipedia.org/wiki/Andromeda_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cassiopeia_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cepheus_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)

 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI