AY’IN FARKLI RENKLERDE GÖRÜNMESİNİN NEDENİ

                                                           

Ay’ın ufukta göründüğü zamanki rengini yükseldikçe neden kaybettiğini hiç düşündünüz mü? Kırmızı-turuncudan daha soluk bir sarıya doğru renk değişiminin nedenini gelin basit bir şekilde inceleyelim.

Görme eylemi, ışığın cisme çarpması ve gözümüze yansıması sonucu gerçekleşir. Ay’a baktığımız zaman Ay’dan yansıyan ışığın gözümüze ulaşmasıyla görme Ay’ı görürüz. Yansıyan bu ışığın atmosferdeki parçacıklar tarafından saçılması ise Ay farklı konumdayken farklı renklerde görmemize neden olur. Çünkü farklı dalga boylarındaki ışık ışınlarının farklı miktarlarda saçılırlar. Ay henüz görme hizamıza girmişken, yansıttığı ışık bize ulaşana kadar daha fazla yol aldığı için kısa dalga boylu mavi ışık saçılır, dolayısıyla dalga boyu uzun olan kırmızı-turuncu renklerde görünür. Gökyüzünde yükseldikçe ışığın aldığı yol azaldığı için kısa dalga boyu da bize ulaşır ve daha açık renkte görmeye başlarız.



Bir amatör olarak, benim kısa zaman aralıklarıyla çektiğim bu dört fotoğraftan Ay’ın farklı rengini görebilirsiniz.













Astrofotoğafçı Marcella Giulia Pace 10 yıl süren bir çalışma ile Ay’ın 48 farklı rengini fotoğraflamış. Bu muhteşem çalışmayı görmek için linke tıklayabilir, instagram hesabına bir göz atabilirsiniz J

https://www.instagram.com/p/CHU3ByWhqCn/?utm_source=ig_web_copy_link

 


Kaynakça:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI