ÇIPLAK GÖZLE GÖZLEMLENEBİLEN GEZEGENLER


Güneş sistemindeki bazı gezegenler, ışık kirliliğine bağlı olarak, çıplak gözle görülebilirler.  İşte bu gezegenleri nasıl gözlemleyebileceğimizi ve ayırt edebileceğimizi deneyimlerime ve araştırmalarıma dayanarak anlatacağım.

Herhangi bir alete ihtiyaç duymadan net bir şekilde gözlemleyebileceğiniz gezegenler Merkür, Mars, Jüpiter, Satürn ve Venüs’tür. NASA bu beş gezegene bu sebeple “Fab Five” olarak tanımlamaktadır. Şimdi bu gezegenleri tek tek inceleyelim.

Çıplak Gözle Venüs

Venüs, gökyüzünde Ay’dan sonra görebileceğiniz en parlak cisimdir. Güzel görüntüsüne ithafen adını Roma mitolojisindeki güzellik tanrıçasından alır. Venüs’ü güneş doğmadan kısa bir süre önce doğuda veya battıktan sonra batıda görebilirsiniz. O kadar parlak görünecektir ki, şüpheye yer kalmayacak bir şekilde anlayacaksınız J Yandaki, benim çektiğim fotoğrafta, gün doğumunda Venüs'ün halen ne kadar parlak olduğunu görebilirsiniz. Dürbün ile bakarsanız muhtemelen beş köşeli yıldız şekline benzetebilirsiniz.

Çıplak Gözle Mars

Mars, kızıl gezegen denmesine yakışır bir şekilde kızılımsı renklerde görünür. Bu onun en ayırt edici özelliğidir. Gece gökyüzündeki en parlak 4.cisim olmakla beraber, yörüngesi nedeniyle kısa süreliğine 3.sıraya yükselebilmektedir.



Çıplak Gözle Jüpiter

Jüpiter gece gökyüzünde Ay’dan ve Venüs’ten sonra görebileceğiniz en parlak cisimdir. Çıplak gözle görülebilmekle birlikte mümkünse mutlaka dürbünle bakın. Dürbünle baktığınızda bile Jüpiter’in dört uydusunu görebileceksiniz J Yandaki fotoğrafta gördüğünüz gibi olacaktır, büyük parlak bir topun etrafında minik dört parlak nokta, Io, Europa, Ganymede ve Callisto.

Çıplak Gözle Satürn

Dürbünü ilk aldığım zamanlar gezegenlere baktığım zaman onları NASA’nın yayınladığı fotoğraflardaki gibi göremeyeceğimi biliyordum. Ancak Satürn’ün halkasını görebilmeyi çok istemiştim J Çıplak gözle yuvarlak görünen Satürn’e dürbün ile bakarsanız elips şeklinde görürsünüz. Yani maalesef halkası ayırt edilemiyor ancak halkası nedeniyle elips şeklinde gözüküyor. Satürn gece gökyüzünün en parlak 7.cismidir.

NOT: Merkür gezegenini, parlaklık sıralamasında 5.olmasına rağmen, Güneş’e olan yakınlığı nedeniyle, gözlemlemek zordur. Yılda sadece üç kez çıplak gözle görülebilen bu gezegeni gözlemlemek için en uygun olan zaman ise ya tam Güneş batarken ya da tam doğarken. Tam Güneş tutulmalarında ise, kısa süreliğine de olsa çok daha rahat bir şekilde izlenebiliyor. Ancak maalesef ben Merkür'ü henüz gözlemleyemedim. 

Yukarıdaki fotoğraf 5 Temmuz 2020'de çok zor çektiğim bir fotoğraf 😅 Gezegen geçidinin yaşandığı bir dönemde sağda Venüs, antenin üstünde Mars, sol köşede Satürn ve Jüpiter'i tek bir fotoğraf karesine sığdırdım. Fotoğraf kalitesi aktarım sonrasında düştüğü için göremeyebilirsiniz. Gerçekten bu güzel manzarayı bilinçli olarak gözlemlemek çok güzeldi. Bir sonraki yazıma kadar, göğe bakmayı unutmayın⭐


Kaynakça:

http://uteddergi.com/kendini-saklamayan-gezegenler-muhte%C5%9Fem-be%C5%9Fli/

https://www.isbank.com.tr/blog/bir-bakista-gokyuzu#:~:text=G%C3%BCne%C5%9F%20ve%20Ay'dan%20sonra,3%20saat%20sonras%C4%B1na%20kadar%20g%C3%B6zlemlenebilir.

https://rasyonalist.org/yazi/gokyuzundeki-parlak-yildiz-en-parlak-25/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI