YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - ARIES (KOÇ) TAKIMYILDIZI

 
Yıldızların da öyküleri var serisinin dördüncü yazısında bugün Zodyak kuşağına giriş yapıyorum. Sizlerle, Zodyak’ın 12 üyesinden biri olan Koç (Aries) takımyıldızının tespit edilmesini kolaylaştıran küçük bilgileri paylaşacağım ve Aries'in mitolojik öyküsünü anlatacağım.

Aries (Koç) Takımyıldızını Tanıyalım

Aries takımyıldızının en parlak üyesi Hamal yıldızını Şeratan yıldızı takip eder. Koç'un iki ana yıldızı, Andromeda'nın tam güneyi ile Kanatlı At'ın Büyük Karesi'nin tam doğusundadır, gece açık bir gökyüzünde tespit etmesi kolaydır. Bu takımyıldızını en iyi Aralık ayında görebilirsiniz. (Bu takımyıldızlarını da ileride sizlerle paylaşacağım.)


Aries (Koç) Takımyıldızının Mitolojik Öyküsü

Yunan mitolojisinde Aries’in hikayesi şöyledir: Phrixus ve Helle, Boeotia kralı Athamas ve eşi Nephele’nin çocuklarıdır. Nephele’nin ölümünden sonra kral Athamas, Thebe kralı Cadmus’un kızı Ino ile ikinci evliliğini yapar. Ino üvey çocuklarının varlığına tahammül edemez, onlardan kurtulmak için bir tuzak kurar. Boeotia tarlalarındaki ürünlerin zarar görmesini için zararlı bir madde döker ve kurduğu planı uygulamaya koyar. Bu beklenmedik zarar üzerine Kral, ürünlerin zarar görmesinin nedenini ve ürünlerin nasıl kurtulacağını öğrenmek için baş danışmanlarını Delphi’ye yollar ve tanrılara sormalarını ister. Kraliçe Ino danışmanlara, ‘çocukların kurban edilmesi’ yanıtını krala götürmeleri için rüşvet verir. Tanrılardan geldiğini sandığı bu cevap üzerine Kral şaşırır ancak çocukları kurban etme konusunda tereddüde düşer. Kralın bu kararsızlığını gören Ino yerel rahiplere de rüşvet verir ve tüm rahipler çocukların kurban edilmesi konusunda ısrar etmeye başlar. Kral çocuklarını kurban etmekten başka çaresi olmadığını düşünerek çocuklarını alır ve yakınlarda bulunan bir dağa götürür. 

Olan biten her şeyi cennetten seyretmekte olan Nephele, Ino’nun hain planının gerçekleşmemesi için dua eder ve tanrılardan çocuklarını koruması için altın bir post yollamalarını ister. Kral tam çocuklarını kurban etmeye hazırlanırken tanrılar Nephele’nin duasını kabul eder ve “Altın Postlu Koç”u (Aries) gönderirler. Çocuklar koçun sırtına binerler ve koç onları uçarak Asya’ya doğru götürür. Çanakkale Boğazı üzerinden geçerlerken küçük Helle dengesini kaybeder ve koçun üzerinden düşer. Bu yüzden, Yunan mitolojisinde Çanakkale Boğazına “Hellespont” denir. Bu hikayenin bazı varyantlarında, Helle boğaza düştükten sonra deniz tanrısı Poseidon tarafından kurtarıldığı, sonrasında onunla üç çocukları olduğu anlatılır. Ağabeyi Phrixus ise her şeye rağmen yoluna devam eder. Koç onu Caucausus dağlarında Colchis (Kuzeydoğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan) denen yere bırakır. Phrixus tanrılara olan minnettarlığını göstermek için koçu kurban eder ve altın postunu kutsal meşe ağacına asar. Altın Post, ağacı saran ve hiç uyumayan dev bir yılan tarafından (Serpent) korunur. Kendisi için kurban edilen koçu Zeus gökyüzüne çıkarmış, takımyıldızı olarak sonsuza ulaştırmıştır. Bu hikaye ile İslamiyet’teki İbrahim peygamber kıssası şaşırtıcı derecede paralel değil mi?


Astrolojide Koç

Koç takımyıldızı Zodyak kuşağının 12 takımyıldızından biridir. 21 Mart-20 Nisan arasında doğan insanların Koç burcu olduğuna ve cesur, bağımsız ve sabırsız olduğuna inanılır. Peki siz burçlara inananlardan mı yoksa batıl inanç deyip gülüp geçenlerden misiniz? Ya da benim gibi hem inanmayıp hem laf olsun diye bakanlardan mısınız? J Astrolojiye ister inanın ister inanmayın, ama gökyüzüne bakmayı unutmayın

 


Kaynakça: TAKIMYILDIZLARIN MİTOLOJİK ÖYKÜLERİ, YASEMİN ÖRS, ANKARA-2001

https://tr.wikipedia.org/wiki/Aries_(tak%C4%B1my%C4%B1ld%C4%B1z)#:~:text=3%20sa.&text=%2B90%C2%B0%20ve%20%E2%88%9260%C2%B0,21%3A00'de%20g%C3%B6r%C3%BClebilir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI