YILDIZ MI GEZEGEN Mİ NASIL AYIRT EDERİZ?

Yıldızları seyrederken siz de fark etmişsinizdir, yıldızlar sanki göz kırpıyor gibi bir yanıp bir sönerler. İşte tam da bu, bizim gezegen mi yıldız mı sorumuzun cevabıdır. Gelin şimdi daha detaylı olarak nasıl ayırt edebileceğimizi anlayalım.

Gezegenler Çoğunlukla Daha Parlaktır

Öncelikle Gözlemlenebilen Gezegenler yazımda da anlattığım gibi, 5 gezegeni çıplak gözle görebiliriz. Bunlar Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’dür. Bu gezegenlerden Merkür’ün Güneş’e olan konumu nedeniyle çok sık gözlemlenemediğini belirtmiştim. Ancak gözlemlenebildiği zamanlarda -1,9 kadir ile gece gökyüzünün en parlak cisimlerinden biri olur. Venüs Ay’dan sonra en parlak birinci, Mars 4., Jüpiter 2. Ve son olarak Satürn 7. cisimdir. Yani gezegenleri çoğu yıldızdan daha parlak olması nedeniyle de ayırt edebilirsiniz. Bu gezegenleri birbirlerinden nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmek için ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

Yıldızlar Daha Çok Yanıp Sönerler

Gezegenlerin daha parlak olmasını bir kenara koyarak, en başta değindim konuya dönüyorum. Yıldızların göz kırptığını fark ettiniz değil mi? Bir yanıp bir sönerler hatta renk değişimi bile görebilirsiniz. Ancak gezegenler yıldızlar kadar yanıp sönmezler. Daha durağandırlar, belli belirsiz yanıp sönseler bile yıldızlarınki kadar net bir değişim değildir.

Yıldızların Sabit Rotaları Vardır

Yıldızlar bizden çok uzakta oldukları için hareketlerini gözlemleyemeyiz ancak Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüşü nedeniyle sanki yıldızlar kutup yıldızının etrafında dönüyor gibi görünürler. Kutup yıldızı dünyanın dönüş eksenine en yakın açıda olduğu için sabit görünmekte ancak diğer yıldızlar hareket etmektedirler. Ve yine işte bu yüzden yıldızların birbirlerine göre konumu değişmemektedir. Ancak gezegenler öyle değildir. Daha yakın olmaları nedeniyle onların hareketini görebilmekteyiz ve bu harekete Dünya’nın hem Güneş hem de kendi etrafındaki dönüşü eklenince bazen gezegenin birden geriye gitmeye başlaması gibi pek anlam ifade etmeyen hareketler ortaya çıkabiliyor. Yani gezegenlerin konumu yıldızlara göre sürekli değişmekteyken, yıldızların birbirlerine göre konumu aynıdır. Bu da yıldız mı gezegen mi sorusunu yanıtlayabilmek için güzel bir anahtar J

Bu günlük yazımın sonuna geldim. Bir sonraki yazımda bu yanıp sönme hareketini anlatacağım. O zamana kadar gökyüzüne bakmayı ve gezegen mi yıldız mı tespit etmeyi unutmayın⭐




Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Merk%C3%BCr

https://gokyuzuasiklari.blogspot.com/2021/04/ciplak-gozle-gozlemlenebilen-gezegenler.html

http://www.acikbilim.com/2013/01/dosyalar/herkes-icin-astronomi-gokyuzunde-ne-goruyoruz.html


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - LİR (LYRA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - KARTAL (AQUİLA) TAKIMYILDIZI

YILDIZLARIN DA ÖYKÜLERİ VAR - BOĞA (TAURUS) TAKIMYILDIZI